Arvselens fäbod

Utflykt med Vävstugan 8 juni 2015

Vi var 15 personer som startade i två bussar, körda av Elisabeth och Berit, från vävstugan kl. 09.00. Vårt mål var Täpp Lars fäbod Arvselen utanför Malung.

Väl framme i Arvselen gick vi lite fel och gick genom en grind vidare upp genom en hage. Vi mötes av en bamsehund som var hur kärvänlig som helst och hälsade på alla. Hon var verkligen van vid besökare och var med oss hela tiden.

Efter att ha fikat och suttit i buss hade vi ett speciellt behov – att få gå på toa. Det fanns ett fint dass med tre platser i rad på gammalt vis. Det snickrades av goda vänner till Täpp Lars 40-årsdag. Fin utsikt över dammen nedanför som innehåller en guldskatt enligt vad Täpp Lars senare berättade för oss.

Sedan var det dags för lunch inomhus som tur var för det var fortfarande lite kyligt. Den intogs i den så kallade kaffestugan som Täpp Lars byggde för några år sedan. Han har ett par frivilliga damer som hjälper honom med mat och disk eftersom han får många besök. Han ägnar sig mycket åt skolungdomar och vill få dem att uppleva naturen. Dagen efter vårt besök skulle han ha 60 skolbarn från Ludvika på besök. De skulle sova i två militärtält som han skulle hämta och sätta upp efter vårt besök!

Han visade oss en del av sina skinnarbeten, bl.a. de här fantastiska barnpälsarna. Det blev ju mycket uppmärksamhet i pressen när prinsessan Estelle bar en sådan päls på sin 3-årsdag. Se artikel i Expressen här http://www.expressen.se/mode/prinsessan-estelle-i-vit-pals–historien-bakom/

Han ägnar sig som sagt mycket åt barn och har just utkommit med sin andra barnbok, ”Den modiga tranan Tore” som säger att ”man måste våga göra bra saker fast man inte törs”.

Täpp Lars berättade mycket för oss om vad han upplevt under sitt omväxlande liv. På höstarna ordnar han särskilda berättarkvällar invid brasan då man leds fram till huset av marschaller i mörkret. Det brukar bli en hel del skrönor, berättelser om skogsväsen och livet förr på en fäbod.  Vi lämnade fäboden med en lust att återvända någon gång, kanske till en berättarkväll.

Vi stannade till i Mora för att besöka Hemslöjden. Vår alltid omtänksamma Gerd inköpte tre kort där vi alla skrev våra namn. Korten överlämnades sedan till Elisabeth, Berit och Karin med stort tack för att de ordnat en så trevlig utflykt!

 

Text: Anne
Foto: Helmy